"Буковинське віче" - що це було?

Ну от сьогодні, 3-го листопада, в перших рядах на «Буковинському віче» стоять ті, хто ще першого листопада називав це дійство історичним фарсом! З прес-конференції: "… для того, аби Буковинське Віче не стало Вічем влада його й очолила. Таке віче — історичний фарс...", — Тарас Кияк. А Леонтій Сандуляк сказав наступне: «Щоб щось розвалити треба це очолити».
Питання: навіщо це було робити?
Може я щось не розумію?
Так як це мій особистий блог, висловлю свою думку. Якщо влада проводила акцію на Центральній площі міста, то тим хто зацікавлений дійсно у вшануванні пам'яті, можна було вийти на інші площі. Так, як проходило Віче 18-го року, на всіх площах міста, а закінчилося воно на Театральній площі.
До прикладу можна було провести опозиційний мітинг на площі Соборній на чолі з науковцями. Але ж треба було опозиції вийти саме на Центральну площу, там де їх перекричать зі сцени і не дадуть висловитися. Зате є інформаційний привід сказати, що влада зірвала опозиційне зібрання...
Хоча, хто я такий, щоб давати поради — звичайний виборець...

За матеріалами газети «Час».
Фото Букінфо.

18 коментарів

Максим Кияк
«Питання: навіщо це було робити?
Може я щось не розумію?»
Відповідаю: «Так. Не розумієш».

А тепер детальніше.
Сергію, оскільки я знаю, що вказані тобою особи Вкурсі точно не читають, то візьму на себе сміливість і скажу замість них. Наскільки мені відомо, на прес-конференції їм було задано пряме запитання щодо того, чи взяли би вони участь у даному дійстві чи виступити.
Оскільки ці особи не страждають на політичну шизофренію і взагалі давно відійшли від того, чим сьогодні називають політику, то вони відповіли, що не проти, якщо їх запросять, але самі напрошуватись не будуть. Власне, відразу ж після прес-конференції їх і було запрошено. Якщо гостинно запрошують, то відмовлятись, надуваючи щоки, зовсім не обов`язково. Зазначені тобою особи просто вчинили як і мали вчинити, залишаючись осторонь базарних примітивних перепалок на рівні «дурень-сам дурень».
Святослав Вишинський
З точки зору опозиційної логіки вказані особи вчинили так само, як і представники громадських організацій краю, котрі підписались під зверенням цьогорічного Буковинського віча. Місцеві опозиційні ЗМІ «лінчують» їх так само, як і депутатів, що підписались за скликання позачергової сесії обласної ради 4 листопада. Отже, виходить двояка логіка оцінок та поведінки.
Михайло Шморгун
Тут винні журналісти. Однозначно.
Чому ми маємо знаходитися в полоні їх інтерпритацій?
Святослав Вишинський
Якщо звернули увагу, Максим Бурбак та ін. представники опозиції так само заявляли, що брати участі у фарсі не будуть, але першими прийшли попіаритись зі своїми партійними прапорами та роздати наліво і направо коментарі місцевим ЗМІ. Коментар сайту «BukNews»: «Депутати від опозиції жодного разу не виступали на проплачених мітингах Партії регіонів. І на цьому мітингу ми також виступати не будемо. Навіть якби нас просили».


Бурбак не буде виступати на проплаченому Партією регіонів мітингу | Чернівці | ВКадрі — відео каталог

«На бал ми не підемо, але при вході потопчемось».
Олексій Пономаренко
Поки тут пан Сергій не розмістив кину ссилочку times.cv.ua/2013/11/04/viche-prohulyanka/ Думки просто співпадають, і щоб не писати багато літер, ділюсь чужими думками)
Святослав Вишинський
Ключова цитата Сергія Воронцова по темі допису:

«Взірцево-показовим стало те, що Тарас Кияк, Леонтій Сандуляк та інші перші рухівці, які нібито оплювали ідею євроВіча напередодні на прес-конференції (принаймні так передали анонімні опозиційні сайти), на тому самому Віче стояли у першому ряду і усім виразом показували, що в цілому не проти. І, так би мовити, спадкоємність забезпечена».

Максим Кияк
Беремо і розбираємо цю так звану «ключову фразу» (яка, насравді, ключовою не є. Але нехай. На все свій Таймс, тобто час):
1) «Взірцево-показовим стало те, що Тарас Кияк, Леонтій Сандуляк та інші перші рухівці, які нібито оплювали ідею євроВіча напередодні на прес-конференції». Вони і далі не схвалюють того, що Віче було, по суті, організовано владою. Єдина причина їхньої присутності там — це показати своє відношення як громадянина до важливості євроінтеграції України. Але Воронцов брав у них коментар з цього приводу? Та ні. Хм… дивно, бо ж журналіст наче, та й навіть більше — редактор!
2) «на тому самому Віче стояли у першому ряду». Та хоч у 21-му! Яка різниця де? Чи краще нехай би вони взагалі стояли десь у районі Південно-Кілцевої в той час?
3) "і усім виразом показували, що в цілому не проти. І, так би мовити, спадкоємність забезпечена". Не проти чого? Вони могли би би бути не проти чого завгодно. Не проти життя на Марсі, не проти вивчити суахілі і тому подібне. Чи може Воронцов захопився фізіогномією чи можливо став телепатом? І яка ще «спадкоємність?». Що за маячня? Що в даному випадку є спадком?
Я ж розумію, що замовлення від господаря — це святе, але якщо назвався журналістом, то, знову ж таки, треба або взяти коментар, або не вигадувати на порожньому місці того, чого не знаєш.
Ще раз повторюся, їх було запрошено в якості гостей офіційно. Читайте коментар вище. Разом із тим, я намагався згадати коли востаннє їх кудись запрошували ті, що опозиційні. Знаєте, не вдалося пригадати.

Але не цим я би хотів закінчити. А закликом не дати себе ділити. І це не стосується не лише даного випадку. Чому ви, громадські діячі, журналісти, політологи та навіть «політичні аналітики» даєте себе розсварити з абсолютно примітивих питань тоді, коли навпаки варто об`єднуватись? Що це за чернівецька риса така?
Сергій Воронцов
Все важливо, Максиме. І перший ряд, і голосування, і те, що прийшли за запрошенням. І якщо фокус із Європою вдасться, можливо, нема за чим шкодувати. Хоча, як на мене, Європа це ще одна ілюзія, яка не багато що змінить. Але повіримо, що змінить. Кращий коментар від депутатів — фото вище. Тому що дії вагоміше слів. Особливо у політиці. І Ви, у даному випадку, більш упереджена особа, аніж я. А фраза неключова, центральна тема статті — дещо інша.Вона, мабуть, ключова, щодо цього поста.
Сергій Воронцов
До речі, єдине зауваження моє, що Віче не буває народним. Його так чи інакше організовує влада.Особливо у питаннях векторів розвитку і т.д… Щодо якихось питань доріг, майданів, будівництва, вірю в народність. Якщо розглядається державницьке питання, вирішує еліта. І так і ПОВИННО бути.Мені дивно, що Сандуляк і Кияк говорять такі речі.
Маріанна Антонюк
А якщо фокус з Європою не вдасться, Сергію? Чи, точніше, КОЛИ (це стає все більш очевидним) він не вдасться — що скажуть «очільники» цим 10 тисячам людей, яких під підпис «запросили» на віче? (вибачте всі, тут ключова тема інша, але мене саме це цікавить)
Сергій Воронцов
Думаю, 60 на 40, що вдасться. Є об'єктивні фактори. Тому про це взагалі йдеться. Не вдасться, нехай розгрібають. У Ющенко не вдався, і нічого — бджоли гудуть)
Маріанна Антонюк
Оптіміст. Особливо — «нехай розгрібають». У них все буде ок. Розгрібати нам доведеться. І на кого будуть нарікати ті 10 тис., які слухняно руки піднімали по сигналу…
Сергій Янушевський
Без коментарів. Голова обласної ради Михайло Гайничеру навів слова патріархів буковинської політики Сандуляка й Кияка: «Кияк і Сандуляк сказали, що такого дійства вони ще не бачили. Вони подякували владі за таку організацію. Я їх спитав, чи можу це виголосити на сесії, вони сказали, що так».
Матеріал БукІнфо(с)
Святослав Вишинський
Не хочеться звучати цинічно, але Тарас Кияк на прес-конференції в Товаристві «Знання», роздаючи поради молодим політикам, наголосив на тому, що їм слід бути «принциповими».
Максим Кияк
і?
Святослав Вишинський
Виходить, що непослідовно критикувати організацію і показовість, а потім до цієї показовості за офіційним запрошенням і долучитись, додавши їй лоску. «Рухівці» при всьому тому ще й будуть говорити, що влада «злочинна», але всі були присутні на її заході, основна суть якого була в тому, аби продемонструвати міцність політичних позицій Михайла Папієва в області його очільникам у Києві. На тлі «зачисток» інших губернаторів перед виборами 2015 р. Якщо це фарс, то не треба ставити його учасниками одразу після того, як самі ж його розкритикували. І не треба вчити молодь принциповості, аби на наступний же день демонструвати своїми діями протилежне.
Маріанна Антонюк
Чи ходили вас на віче? versii.cv.ua/new/chi-hodili-vas-na-viche/24277.html
Святослав Вишинський
З дозволу Михайла Шморгуна передрукую:

«На так зване «Буковинське віче» не пішов принципово. Я поважаю себе й свідомо вибираю куди йти, а куди не йти. Такого божевілля й ганьби, думаю, буковинська громада давно вже не переживала: З листопада стало днем торжества політичних маніпуляцій на фоні колективного маразму.

По-перше, тільки в епоху постмодерну і тотального невігластва можна поєднати «вужа з їжаком», а в даному конкретному випадку – явища Буковинського віча та прагнення підписати договір про асоціацію з Європейським Союзом. Буковинське Віче 1918 року було відчайдушним протестом проти спроб Румунської національної ради, створеної 27 жовтня 1918 року у Чернівцях, оголосити всю Буковину «румунською землею». Розуміючи, що протистояти румунській військовій потузі Північна Буковина не здатна, тодішні місцеві політики зробили свій історичний вибір на користь приєднання до «Великої України».

До чого тут євроінтеграція? Ні до чого! Але є політична доцільність – у влади, є відсутність знань про ті історичні часи – у переважної більшості буковинців. Влада вирішила зманіпулювати, привернувши увагу не до фактв, а до міфів, які можна скласти у вигідному для себе контексті. Тим більше, в період євроінтеграційної істерії. Так і сталося. Люди, що приїхали (або яких привезли), підняли руки «ЗА» звернення, які фактично нічого не значать і є порожніми деклараціями. Доля євроінтеграції перебуває в руках однієї людини. І до думки 10 тисяч буковинців вона дослухається в останню чергу.

По-друге, варто поаплодувати політтехнологам влади. Вони здійснили низку якісних маніпуляцій і надурили значну кількість людей. Перша підміна понять – поєднання цих двох історичних явищ, друга – імітація підтримки громадського сектору політики Януковича (вони зіграли на тому, що євроінтеграцію як зовнішньополітичний вибір підтримують понад 75% буковинців, хоча при цьому цнотливо забули згадати риторику президента часів його виборчої кампанії). Третя підміна понять – у так званому «зверненні віча до Президента», яке фактично означає символічну передачу буковинською громадою право Президенту вирішувати долю інтеграції. Словом – політтехнологи влади – молодці, справжні професіонали. Піпл схавав…

І, по-третє, останнє. Імітація віча не зробила нас європейцями. Чим ближче ми до Європи, тим більше на загал проглядає наш совковий характер. І мені не шкода тих бюджетників, яких використали маніпулятори, бо вони не європейці за своїм духом. Вони совки з прапорами Євросоюзу».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте