Чернівцям потрібен мер

Минулої неділі чернівчани стали свідками онлайн-марафону, який був приурочений 2-ій річниці відсутності мера в місті. Учасники марафону, а це були як громадські діячі, науковці, журналісти, так і колишні керівники міста, висловлювали різні думки, аж до зміни процедури призначення місцевих виборів. Провідне місце займала теза, що без мера Чернівцям вкрай складно.

Тож давайте спробуємо проаналізувати, чи потрібен нам мер і якщо потрібен, то який. Ну те, що мер потрібен у мене, як у чернівчанина, сумніву не викликає. Тим паче, що право міщан на мера, задекларовано Конституцією нашої держави, а мене цього права позбавили. Тут думаю дискусію, у цьому напрямі, надалі проводити не має сенсу.

Тепер зупинимося на тому, а який же мер нам потрібен? У 2010 році ми обрали міського голову, який повинен був виконувати свої повноваження впродовж наступних 5 років. Але так сталося, що прийшов час перерозподіляти майно міста. Знайти спільну мову з депутатами міської ради новому-старому очільнику не вдалося, тож останні відправили його у відставку. Ну добре, відправити відправили, що ж я, як пересічний мешканець, зроблю. Але тепер ініціюйте, будь-ласка, у ВР призначення нових позачергових виборів. Так ні, навіщо ж?

Зрозуміло, що з огляду на останні події, які відбулися в місті перемогу може отримати опозиційний кандидат, або представник, так званої, третьої сили. Тож прихильники нині діючої влади, говорять проте, що опозиційний мер не зможе працювати з теперішньою міською радою та виконкомом (зазначу, виконком та заступники були обрані без голови міської ради). Так в мене виникає питання, а навіщо Ви обирали виконком та призначили заступників без міського голови, щоб тепер мати можливість говорити, що не буде співпраці, тобто шантажувати кандидатів?

Також побутує думка, що нам не потрібен заполітизований мер. Що мер, це в першу чергу господарник, що він повинен бути аполітичним. Зазначу, що міська рада була обрана за пропорційною системою. В раді представлені політичні партії, які в свою чергу призначили міськвиконком та заступників мера, і як мер, в такому випадку,  може бути аполітичним. Цікаво, правда? Чернівці не є маленьким містом чи селом, тут проживає біля 250 тис. мешканців. В такому місті мер не повинен бути простим господарником, для цього є начальники ЖРЕПів та голови ОСББ. Він повинен вести свою власну політику, чи політику тої політичної сили, яка його висунула (це в рамках нині діючого законодавства).

Лукавлять деякі місцеві можновладці, говорячи, що мер міста повинен працювати, буквально, над кожним будинком, для цього є районні в місті ради. А вже, якщо вони не змогли вирішити питання, тільки в тому випадку потрібно звертатися до міського голови та міської ради, якщо узагальнити. Це для Києва, дійсно серйозна, проблема. Нагадаю, у 2010 році, там були ліквідовані районні ради! Тепер питаннями житлового господарства має займатися всього 120 депутатів Київради і це у 3-ьох мільйонному місті. А в Чернівцях, тільки, 129 районних депутатів та ще 60 міських, у нас немає такої проблеми, яка є в столиці. Нам не потрібно ототожнювати ситуацію, яка склалася у місті Києві з ситуацією в Чернівцях.

Цікавим є той факт, що мер, якого обере громада, буде виконувати свої повноваження до 2015 року, тобто всього 2 роки. Тож теперішні можливі кандидати розглядають цей факт, як загрозу для своєї подальшої політичної кар'єри. Так, дивлячись на нинішнього «очільника», який за останні роки, розгубив довіру, не тільки мешканців міста, але й своїх спонсорів та партнерів, такий факт має місце.

Важливим є ще те, що в Україні (крім Києва та Севастополя) мер об'єднує одразу три посади, міського голови, голови міської ради та голови міськвиконкому, що з точки зору, європейської практики, не є задовільним та вважається узурпацією влади однією особою. Такий собі «триєдиний цар» (детально про таку колізію я вже писав у попередньому пості «Підводні камені місцевого самоврядування» s-yanushevskyi.vkursi.com/4888.html)

Хто ж реалізується, на посаді міського голови, не як бездумний наслідувач думок свого оточення, а як вольовий лідер, той і буде мати карт-бланш на наступних чергових виборах 2015 року. Тут повинна бути людина, яка зможе знайти тридцятьодного і більше депутата для реалізації своєї політики. І я не думаю, що це може бути представник «третьої сили», тобто той, хто буде позбавлений підтримки депутатського корпусу міськради. Якраз в цьому випадку ми і стикаємося з ситуацією «або-або». Тобто, чи оберуть представника об'єднаної опозиції, чи представника нинішньої влади залежить від самих чернівчан та депутатів Верховної ради, яким потрібно проголосувати за позачергові вибори міського голови.

2 коментарі

Віктор Довганич
Він повинен вести свою власну політику, чи політику тої політичної сили, яка його висунула (це в рамках нині діючого законодавства).

Як же в цю Вашу тезу, шановний, вписувався вічний мер Федорук?
Сергій Янушевський
"… Знайти спільну мову з депутатами міської ради новому-старому очільнику не вдалося, тож останні відправили його у відставку..."
Про що запитання, не зміг і його пішли…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте