«Властвуй, доминируй, унижай!»


Саме такими є три основні принципи української міліції. А як ще назвати дії правоохоронних органів, які покликанні захищати нас з Вами?

Знаєте, коли переглянув фото та відео матеріали подій, які сталися протягом останніх днів, то в мене виникло бажання… стати по одну сторону з тими, хто набрався мужності і вийшов на протестні акції. Та скоріш, не на протестні акції, а на акції по захисту нас з Вами, громадян України. Бо те, що відбувається, а саме наруга над громадянами держави, не просто неподобство, а злочин проти власного народу, який скоює міліція.

Замість того, щоб розслідувати кримінальні злочини, правоохоронні органи виступають в якості карального меча сьогоднішньої влади, перетворюючись, таким чином, на міліцію нашого північного сусіда. Хоча ні, таке порівняння буде похвалою для наших міліціонерів, бо їхні білоруські колеги, принаймні не допускають росту криміногенної ситуації у своїй державі.

Таке враження, що злість, через свій непрофесіоналізм, правоохоронці зганяють на простих українцях, доводячи, таким чином, що вони спроможні на якісь дії. Насправді, така показова «войовничість», щодо власних громадян, свідчіть лише про одне — безпорадність нинішнього керівництва міліції адекватно реагувати на ситуацію, яка складається у державі. За словами одного міліцейського генерала символом безпорадності міліції є резонансні злочини, які у всіх на слуху. Також показовим є те, що одразу після трагічних подій грудня минулого року у Харкові (звіряче вбивство цілої суддівської сім'ї), до Дня міліції, начальник Харківського ГУМВС отримує генеральські погони, так і не розкривши самого злочину...

Кажуть, що професійність правоохоронних органів залежить від рівня довіри до них суспільства. Але як можна довіряти сьогоднішній міліції, коли основним її принципом є приниження честі та гідності особи. Показове нехтування правами громадян, знущання над ними, висміювання тих, хто знаходить у собі сили виступати проти системи та відстоювати власні права, призводить до втрати довіри до міліціонера, як правоохоронця! Та чому дивуватися, коли за словами колишнього міністра внутрішніх справ, міліція захищає інтереси тієї політичної сили, яка знаходиться при владі.  Правоохоронці та можновладці самі давно переступили всі писані й неписані правила і вони ще, мають совість, дивуватися, чому суспільство не сприяє роботі правоохоронних органів.  

Це говорить лише проте, що між суспільством та міліцією є величезна прірва, яка щогодини збільшується. Ну а розстановка на керівні посади не по принципу професіоналізму, а за приналежністю до певного регіону, вказує на те, що криміногенна ситуація з кожним днем буде погіршуватися. І я, навіть, можу припустити, що якщо бійці спецпідрозділу «Беркут» отримають наказ стріляти у «неугодних» мітингарів, бійці його стовідсотково виконають, навіть не замислюючись, над тим, що вони накоїли...

Ще раз перечитавши вище сказане мені аж «захотілося» вийти та пройтись вечірнім містом, чи стати учасником акції по захисту, до прикладу, «Гостинного двору» у Києві, чи будь-якої іншої пам'ятки архітектури, яку влада зажадала знищити… Страшно жити у такій країні, браття.

На фото Олександр Бригинець, поет, прозаїк та журналіст

7 коментарів

Олексій Пономаренко
Між суспільством та міліцією немає величезної прірви, оскільки сама міліція є певним відображенням того самого суспільства. Міліціянтами не народжуються.
Сам той рядовий міліціонер можливо і невинен. Є наказ. У разі невиконання звільнення. А він вчора прийшов з села де він тільки бухав і курив траву, і повертатись туди не хоче, бо там його можливо ображали, а тут у нього влада яка ніяка.
Саме тому, що він не став поетом, не став журналістом, не став вченим, він пішов у міліцію, де зробили конвеєр не думаючих людей.
Куди в нашій державі можна влаштуватись на роботу без освіти, пройшовши тримісячні (зараз здається 6) курси підготовки? Правильно: ППС, Беркут і помічник дільничного.
А ті хто приходить в ВУЗів де вчаться 4 роки, так само пів року перевчають і ламають щоб викинули романтику, викинули людяність і стали машинами виконання наказів, навіть тупих, навіть незаконних…
Сергій Янушевський
частково з Вами погоджуюся, молодь молоддю, а що тоді казати про середній та вищий офіцерський склад? Скоріш я маю на увазі міліцію, як інститут, який перебуває ніби поза межами цього суспільства… хоча Ви і так це знаєте. Погано те, що правоохоронці перетворилися, ніби, на якусь вищу касту, яка не рахується з рештою громадян…

Святослав Вишинський
«Переглянув відео з так званого „Гостинного двору“… пошкодував, що літаю літаком до Києва. Ствол не провезти (((( Це остаточно зрозуміло — »беркуту" в годину ікс буде наплювати на мандат, треба мати ствол і нормальний кевларовий броник… щоби тебе за людину вважали. Шкода, що за канікули не підкачав масу до 90 кг (((". (народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин, «Facebook», 18 лютого 2013)
Олексій Пономаренко
Там теж цікаво. Вищий переважно радянський менталітет з усіма протигазними, кийково-ласточкіними справами.
Середній проф деформований. Саме середній склад міг би стати майбутнім української міліції. Ці люди переважно йшли саме за романтикою передивившись серіалу «Вулиця розбитих ліхтарів», але їх миттєво ламали. Це відбувається і тепер.
Єдиний шанс це змінити все. Прихід людини яка б не боялась ці зміни проводити, нехай навіть не мєнта, але юридично підкована людина. У багатьох подібні сподівання були з приходом Луценка, але він швидко втягнувся у п«янки, гулянки, гарні прийоми, бухло-сауна до ранку і т.д. Оточення швидко зорієнтувалось і нав»язало йому своє, а він то все схавав. Не стало в нього ні сил, ні духу втілювати свої помаранчеві гасла про те що хтось має сидіти в тюрмах у життя, як результат вони його й посадили.
Володимир Антонюк
Льош, невже справді все так паскудно? Попри все я таки вірю у наявність в міліції чесних/порядних професіоналів. Невже я знову самообманююсь?
Олексій Пономаренко
Ні вони є, без них би було геть сутужно. Я знаю одного полковника в якого троє дітей маленьких і він приходив в мене гроші позичати до зарплати. Тоді ось аж до болю в серці стає образливо, але не за нього, а за державу… А його сусіди на поверсі не вилазять з Егоїсту і прочіх елітних завєдєній… Завжди згадується Наша Раша і епізоди про чесного ДАІшника, для мене то був сміх крізь сльози, тому що я знав таких хлопців.
Більшість просто тікає, дуже важко залишатись чесним і порядним працюючи в міліції і виконуючи інколи дивні накази, переступати через себе.
Але чесні і порядні профі все ж є, на них все й тримається поки що, а не на генеральских погонах, як думають самі генерали…

Володимир Антонюк
якось відлягло. бо таки правда в тому, що мені таки щастило спілкуватися з нормальними міліціянтами — що з бнонів і з розшуків, що з даішниками. правда, ти ж знаєш — я ж не брешу. І мені простіше згадати позитивні приклади зустрічей ніж негативні.Були веселі, але ж це життя.)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте