Знову програш?


Вибори до Чернівецької обласної ради закінчилися і ми маємо попередні результати. Згідно яких, по 50-му округу (частина Шевченківського району міста Чернівці) переконливу перемогу здобув маловідомий представник, так званої, громадської ініціативи «Рідне місто» Андрій Білогорка. Прізвище  якого, за два тижні до виборів, мало кому про щось говорило. А зараз можна тільки поаплодувати здібностям місцевої бізнес еліти, яка власне і утворила «Рідне місто», зробити з невідомої, широкому загалу, людини, головні опоненти якої навіть і не розглядали її кандидатуру, як таку, яка є конкуренто спроможною, кандидата, який отримає перемогу. Тай залишається загадкою, як позапартійний кандидат буде реалізовувати свої передвиборчі обіцянки, не належачи до жодної з представленої у обл. раді політичної сили, з ким він буде кооперуватися.

З самої кампанії, якщо її можна так назвати, зробимо наступні висновки.

По перше, технологія, яку використовували у штабі провладного кандидата Бойчука, «а-ля Клюєв» є неефективною. А саме використання адміністративного ресурсу, без серйозних грошових вливань, на рівні окремо взятого району, показало особисту не зацікавленість виборця у чужому для нього результаті. Тобто, навіть не дивлячись на те, що були прямі вказівки згори, зібрати певну кількість людей на підтримку кандидата, якщо це не можливо матеріально забезпечити, то не буде і відповідного результату. «Голий» адмінресурс не дає очікуваних результатів.

По друге, поява громадської організації «Рідне місто» може свідчити про те, що місцева бізнес-еліта, об'єднавшись в одну команду, захоче мати свою власну партію, яка буде рівновіддаленою, і від провладної ПР, і від об'єднаної опозиції. Тобто ми, можливо, у недалекому майбутньому зустрінемось з неідеологічною силою, на кшталт «Блоку Леоніда Черновецького» у місті Києві, мешканці якого, донедавна потерпали від свавілля «молодих та перспективних».

По третє, програш опозиційного кандидата на виборах показав відсутність бажання опозиції, до відкритого протистояння з провладними силами. Складається враження, було досягнуто відповідних домовленостей про дотримання «нейтралітету» і невтручання у виборчу кампанію, що ми могли спостерігати останні два тижні. Тому що не було видно активної підтримки партійців «Фронту змін». Фактично їхня кандидатка була відправлена у вільне плавання. Представники опозиції, навіть, не попередили виборців про межі виборчого округу на якому будуть проходити вибори.

І тут можна зробити четвертий висновок про те, що результат представниці об'єднаної опозиції Марії Філіпчук, є результатом тих громадян, які змогли, попри байдужість партійної еліти, зорганізуватися та, власними силами, провести мобілізацію виборців, прямо напередодні дня голосування.

Це ознака європейського громадського суспільства, в якому виборці самі організовуються і вирішують кого делегувати у представницький орган, який би представляв та захищав їхні інтереси. Суспільства в якому виборці будуть віддавати свій голос не за грошові винагороди, чи просто за «молодих та перспективних», а будуть об'єднуватися заради якоїсь конкретної мети. Хоча говорити про те, що це буде системним явищем, поки немає ніяких підстав.

Фото взято з citizenjournal.info/?id=5219

8 коментарів

Михайло Шморгун
До речі, стосовно Рідного Міста…
Десь пів року тому ми уже презентували в чернівцях цю технологію на політтехнологічному батлі — prezi.com/nl9qz36yujoj/presentation/… А стосовно сьогоднішніх хазяїв цього бренду — то вони серйозні люди… З обласним очільником ми навчались на одному з київських політтехнологічних проектів МПМ і це ще тоді був вчорашній день.
Я особисто дуже радий за такий результат. Тепер до виборів у нашій області будуть відноситися серйозніше…
Сергій Янушевський
І що саме цікаве, це те, що така технологія вже була апробована у нашій столиці і виборці, здавалося, вже мали знати хто ховається за цією маскою. Так ні, на граблі набагато цікавіше наступати, знову і знову… Але позитивним є той факт, що за цього кандидата проголосувало тільки п'ять з половиною тисяч, тож «надія є..,,»
Дмитро Сав'юк
А хто ці загадкові серйозні хазяї бренду?
Михайло Шморгун
Смотрящій за містом, група Фортеця, бізнесові опоненти ФЗ, інші…
Дмитро Сав'юк
Написав все і нічого. Мовляв самі здогадуйтесь)))))
Олексій Пономаренко
Ну всі хто в темі зрозуміли, якщо ви не знаєте хто вважається смотрящім, хто Фортеця, хто опоненти ФЗ, то і прізвища ці вам особливо нічого не скажуть…
Дмитро Сав'юк
До тих хто в темі.
Не розумію. Якщо це така загальновідома інформація і всі її знають, то чому так боїтесь її написати? Можливо мені хочеться провести особистий лікбез в цих питаннях і теж бути в темі.
Михайло Шморгун
Можемо порадуватися за нашого колєгу Захара, який записав до свого активу участь у черговій переможній кампанії… Ви молодці!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте