Роздуми щодо прослуханої лекції



Досить цікаві питання підіймалися на даній лекції, обсяг запропонованої тематики був дуже обширний і охопив багато тем, які випливали з основних, що свідчить про серйозну підготовку до лекції.

Я погоджуюсь з лектором, щодо питань сучасного геноциду, як такого, який проводиться міжнаціональними корпораціями, щодо корінного населення Африки. В принципі цей геноцид можна запровадити на будь-якій території де є, власне, ці корпорації.

Також лектор має рацію, щодо модерної пост людини, як нового виду індивіду, який формується на основі сучасних соціальних мережа. Можна сказати, що його прототипом, у свої часи, був так званий «гомосовєтікус». Така собі зінтернаціоналізована особистість, яка не ототожнює себе з якоюсь конкретною народністю чи національністю, чи расовістю. Сучасний расовий інтернаціоналіст!)

Я не погоджуюсь тільки з питанням, щодо міграційних процесів. Причому не в цілому по всій планеті, в країнах Північної Америки для мене все зрозуміло. А конкретно в країнах Старого Світу. Лектор приводив цікаві приклади з життя бельгійської столиці — Брюсселя, коли брюсельці цьогоріч не побачать звичної для себе різдвяної ялинки, оскільки, це може образити чиїсь релігійні переконання.

Як відомо зараз у країни північної Європи масово мігрують представники ісламського віросповідання, приносячи туди свою культуру. Так з чим я тут непогоджуюсь? Ну, по перше це в тому, що був приведений приклад, саме Бельгії. Чому? Тому що, на мою думку, Бельгія не є типовою північно-західною Європейською країною. Як відомо, Бельгія складається з двох основних частин, які час від часу не можуть знайти між собою спільної мови, Фландрії та Валлонії та третьої об'єднавчої частини, власне, міста Брюсселя. В державі є дві мови (фламандська та французька, а в столиці починає переважати англійська), їхній уряд знаходиться у стані перманентної відставки, а саме головне, бельгійці не відчувають себе одною єдиною нацією. У них зараз проходять відцентрові процеси. Тому ми і спостерігаємо будівництво мечетей у Брюсселі, який є столицею Європейського Союзу.

Зовсім інакше можна сказати про країни, які є мононаціональними такі, як Франція, Німеччина, Австрія, Велика Британія. Ми знаємо, що Франція відторгає мусульманську культуру з її традиціями (недавня заборона несення жінками паранджи), але французи лояльно ставляться до представників колишніх колоній, оскільки вони переймають французьку культуру, мінімізуючи свій вплив на неї. На рахунок Німеччини, можу сказати, що уряд Ангели Меркель відмовився від, так званої, політики «мульти-культи» і перейшов до більш жорсткого контролю мігрантів з країн близького сходу. Німці, як єдина нація, ставиться негативно, до привнесення чужої культури до «фатерлянду». Про Австрію можна сказати те, що місцевий суд Відня заборонив будівництво мечеті в столиці. Ну, а у Великій Британії жорстка візова політика, в принципі, унеможливлює масовий приток мігрантів.

Тобто, в тих країнах Європи, які мають чітко сформовану націю, чи один єдиний народ, який ототожнює себе з конкретною територією, то там важко, а коли ще й підключається національний уряд, практично неможливо, провести етнонаціональне змішування народів та рас.

P.S. Чомусь згадав Германа Вірта, з його південними та північними народами, з південним континентом — Гондваною (який населяли народи, що «були  охоплені низинними інстинктами», підкреслюю за Віртом!) та північним континентом — Лавразією (який населяла «нордична раса високодуховної людини (гіперборійці)»).

50 коментарів

Святослав Вишинський
Те, що Бельгія складається з двох частин, не відмінює того факту, що обидві частини — европейські. Навіть якщо de iure держава перестане існувати і розділиться на Фландрію і Валлонію, питання міграції це не зніме, як і проблему заміщення місцевого населення незалежно від мови його спілкування. Проблему міграції у XXI ст. взагалі неможливо розглядати у виключно національному масштабі — це феномен континентального порядку.

Локальний спротив ісламізації не є вирішальним і не впливає на загальну ситуацію, так як проблема не в мечетях, а в зростанні чисельності тих, хто їх потребує. В Москві мечеті можна перелічити на пальцях однієї руки, але етнонаціональна ситуація із цим ніяк не перетинається. Приклад Великої Британії не можна вважати вдалим — уже сьогодні чисельність неевропеоїдного населення Лондона складає близько половини, а ряд великих міст Англії ще десять років тому за офіційною статистикою переступили цю межу. Відтак за демографічними прогнозами біле населення Великої Британії може стати меншістю в цілому по країні вже у 2020 р.
Сергій Янушевський
Чому? Що це континентальний феномен це зрозуміло, тут масштаб світовий, але куди їдуть мігранти, у конкретну країну. Тому це вже проблема конкретної країни, що з ними робити. Чим сильніша країна, тим і супротив відторгнення "інородних елементів" буде сильнішим, тим паче, якщо держава має чітко сформовану національну свідомість, мононаціональні об'єднавчі засади, як у Польщі чи Німеччині, або як у Італії, коли мігрантів з Африки, приймають на о. Лампедузу, а потім відправляють назад… А про Бельгію я сказав, тому що вона є слабкою державою, без чітко сформованої нації з ліберальним урядом, який сприяє (чи сприяв) міграційним процесам.
Сергій Янушевський
дізнався, що це не в Бельгії ялинку можуть не встановити, а в Данії risu.org.ua/ua/index/expert_thought/open_theme/50301/
Святослав Вишинський
Це різні ситуації — окремо бельгійська та окремо датська, в лекції згадувались обидві.
Сергій Куриляк
Я не думаю, що для країн Західнії Європи важко було б зупинити міграцію. Схиляюсь до того, що комусь це вигідно і зроблено це на певних умовах. Цікаво те що в одній частині світу права людини на дуже високому рівні а в іншій це не враховується. Все зводиться до певних інтересів.
Сергій Янушевський
так, я з цим погоджуюсь, потрібно ж комусь працювати чорноробочими…
Максим Татарченко
Я вважаю, що проблема тут не в расі, не в нації і не в людях. Проблема у конфлікті культур. Люди загалом однакові за виключенням малих відмінностей, що вкладаються у статистичну похибку. А от культури — ні. Питання далеко не в тому, чи є у країни національна самосвідомість, проблема в тому, що створюються умови, коли чужі культури можуть існувати без асиміляції. А відбувається це через відчудженість цих культур, їх представників треба заохочувати приймати участь з загальному громадському житті, вчити мови приймаючої країни, так і відбувається асиміляція.

Тепер розглянемо приклад з ялинкою. Припустимо, що держава би перестала робити преференції будь-яким релігійним рухам і конфесіям, як своїм так і чужим, і була би 100% світською. Була б ця проблема? Ні. Фундаменталізм процвітає там, де його вважають нормальним явищем.
Максим Татарченко
Мультикультурність — непогана річ, але лиш тоді, коли приорітет буде за законодавством, побудованим на основі культури країни-хазяїна. І представики будь-якої культури вільні жити там за умов слідування цьому законодавству.
Сергій Янушевський
Максиме тут Ви трішечки, помилися з самим терміном мультикультурності, він якраз передбачає протилежне, тобто законодавство підтримує мульти-культи, а не навпаки…
Максим Татарченко
Я не описував класичне поняття. Яка б не була політика мультикультурності, вона не допускає порушення законодавства, приміром багатоженство чи канібалізм (перебільшення звичайно, але є місця, де до сих пір зустрічається). Так от якщо в законодавстві закріпити, наприклад, заборону релігійних атрибутів та агітації у громадських закладах, то ніяких проблем з паранджею у школі не виникне в принципі, бо переселенець автоматично погоджується з правилами.
Сергій Янушевський
абсолютно вірно, проблеми не було б, але вона б з'явилася, якби до держави приїхали… фундаменталісти)
Святослав Вишинський
Люди різні, і це причина того, що різні й культури. Інакше важко пояснити, чому «однакові» люди творять настільки різні світи. Теорія «однаковості» у XX ст. вже неодноразово спростовувалась, починаючи від Николая Данилевского та Освальда Шпенглера.
Максим Татарченко
тобто ви вважаєте, що якщо взяти немовля з Африки і виростити у сім'ї українців, то з часом ця людина виросте і буде відрізнятися від місцевого населення? Я так не вважаю. Так само і навпаки.
Сергій Янушевський
буде, буде… вона ж чорна!)))
Олег Герман
А як же бути тоді з генетичною пам«яттю? Розумієте — це чітко встановлена закономірність.
Сергій Янушевський
в плані, тобто гени візьмуть своє, так я і не заперечую…
Максим Татарченко
Генетична різниця — це «середня температура по лікарні». Ну приміром, припустимо, що одній расі більш властивий нижчий інтелект, але це ж середнє значення, яке мало що говорить в конкретному випадку. Так, можливо, якщо буде жити разом велика группа, можливий ефект, а так — ні. Приміром людина, генетично схильна до істамізму в Ірані, в Польші стала би християнським фундаменталізмом. Майже у всіх культурах є ніші для схильностей і недоліків. Все визначає оточення.
Олег Герман
Якщо розглядати це питання по конкретних випадках, то дана «полеміка» взагалі не має сенсу))
Максим Татарченко
Звісно. Але в загальних же випадках не можна розглядати фізичні відмінності, і ми знову приходимо до оперування не людьми, а культурами, що і треба було довести.
Святослав Вишинський
Звісно, буде (більше або менше), так як різні раси та етноси відрізняються психотипами, і виховання не впливає вирішально на такі речі. Приклад афроамериканського населення США наочно це демонструє — свого часу на ці теми були й наукові дослідження, доки сама тема не стала «політично некоректною».
Сергій Янушевський
точніше «політично неактуальною»)
Максим Татарченко
знову ж таки, це питання соціальних груп, які з тих чи інших причин не асимілювалися повністю.
Максим Татарченко
Я вважаю культури продуктами еволюції інших культур, а як першоджерело — географічно-історичні умови. І культура людини визначається не його національністю, а тим, яка культура його виховала.
Олег Герман
Не можна говорити про культуру, як щось відірване від життєдіяльності… Культура і є життедіяльність!
Максим Татарченко
я щось не бачу, в чому я відірвав культуру від життєдіяльності.
Сергій Янушевський
ось з другою частиною речення погоджуюсь повністю, там де про культуру індивіда, як особистості. А з першою, ні, чи хіба Ви мали на увазі про культуру індивіда?
Святослав Вишинський
Географія і клімат — класичний аргумент, який у дійсності нічого не доводить. В один і той же час в однакових або у схожих кліматичних умовах різні раси творили різні культури. Так само різні раси і народи, займаючи в різний час одні і ті ж території, творили на них різні типи культур. Приклад Північної та Південної Індії до і після індоевропейського розселення, Австралії, Південної Африки, середземноморських цивілізацій, Скандинавії. Неможливо пояснювати культурою різницю між германцями, фінами та північними народами, котрі з найдавніших часів живуть в однакових кліматичних поясах, і часто по сусідству одне з одним.
Сергій Янушевський
правильно, тому тут і використовують термін раси…
Максим Татарченко
Я кажу про географічно-історичні умови. Вплив одних культур на інші, їх синтез та взаємодія. Одна географія не вирішує нічого. Та навіть для тих же рас географія є вирішальною причиною різниці.
Святослав Вишинський
Ви тільки підтверджуєте, що культури відмінні визначально, але не визнаєте того факту, що відмінність культур є наслідком відмінності їх творців. Для рас географія не визначальна, що підтверджують жителі Скандинавії і Чукотки в одному і тому ж кліматичному поясі, як і жителі екваторіальної Африки, Малайзії та аборигени Австралії. Звісно, зовнішні фактори впливають, однак вважати їх вирішальними — щось із розряду наївних енциклопедистів XVIII ст., для яких усе зводилось до виховання та освіти, і чиї теорії зазнали краху в наступні два століття.
Максим Татарченко
Географыя визначається не лиш довготою, а і широтою. Чукчі і скандинави відрізняються крім раси хоча б тим, що в Північне та Балтійські моря набагато зручніші для торгівлі та комунікації між жителями. Крім того не плутайте тепле з м'яким, на пн. Європу мали вплив дуже багато аж до Римської імперії, в пн. Азії такого не відбувалося і щільність населення там в рази менша. Крім того набагато більш континентальний клімат.
Святослав Вишинський
Ваші аргументи взагалі незбагненні: то люди в цілому однакові, то йдеться про якісь упливи. Якщо люди однакові, тоді чому вони творять різні культури в подібних умовах і зазнають або не зазнають упливів одне від одного? Клімат — не аргумент. Нова Англія, сучасний цивілізаційний центр, 500 років була дикою територією, і Ви би також сказали про несприятливість цієї землі для комунікації та торгівлі. Історія твориться руками людей, і всі ці обставини зумовлені людською активністю — проте в одній і тій же Новій Англії (сучасний Бостон, Нью-Йорк, Філадельфія) 500 років тому дві різні групи людей творили різну культуру, з різними цінностями і напрямними розвитку.
Максим Татарченко
так, але географія першоджерело, і найближчі пару тисяч років вона все менше впливає, а той же час більший вплив мають інші культури. Приміров з Новою Англією, сучасна культура ж там не виникла зразу. Вона туди прийшла спочатку як окремо англійська, голандська, німецька. Потім відбувся синтез і внутрішня еволюція. І в результаті маємо щось інше. Так це людська активність, але це не особливість конкретних людей, а вплив їх культур, які в свою чергу сформувалися з георгафічно-історичних умов Європи пару сотень років до того.
Сергій Янушевський
географія не має фплив на формувая тої чи іншо раси, але впливає на конкретну культуру в плані місезнахоження на певній території, певній державі, так би мовити внутрішня географія…
Ігор Гамаль
Яким чином тоді люди, які знаходились на різних материках, відірвані між собою, будували однакові піраміди? Як індіанці і єгиптяни.
Максим Татарченко
Напевно тому, що це досить прості геометричні фігури і свого роду очевидні. Це так само як те, чому у китів і риб схожий хвіст, хоч еволюція йшла різними шляхами і у різний час. Культура, як і будь-яка динамічна система схильна до «генетичних алгоритмів», які зводять систему до локальних точок оптимальності деякох властивості і є досить велика імовірність, що в них часом будуть схожі символи, принципи і тд. Аналогічно чукотські дерев'яні обладунки досить схожі за формою на японські металеві, чи національна труба австралійських аборигенів на трембіту чи на великий альпійський ріг.
Ігор Гамаль
Але ж є безліч геометричних фігур, чому саме піраміди «очевидні»?
Максим Татарченко
не лиш вони, ще багато чого, куб, коло, трикуники в символах і тд. Піраміда очевидна тим, що має просту основу (квадрат) і гостру вершину, так само очевидно робити сторони правильними трикутниками.
Святослав Вишинський
Індіанці та єгиптяни будували різні піраміди. Втім, між деякими високими культурами існують структурні подібності у природі соціальної організації, хоча ці подібності мають типологічний характер і не знімають питання відмінності психотипів та ін. По-друге, культури зазнавали контактів та експансій, на що подібні приклади недвозначно вказують — якщо випадок індоевропейських переселень до Індії історикам відомий достеменно, то центральноамериканський може бути лишень предметом для гіпотез, так як по факту збереглись лишень легендарні перекази, в яких прослідковуються можливі міжкультурні контакти давнього минулого.
Сергій Янушевський
так, саме обмежена кількість іформації, щодо Американського континету і не дає нам можливості бути точним у своїх припущення…
Сергій Янушевський
Ну напевне, тому що було колись було велике переселення нородів, як наприклад племена аріїв, які розселилися по всій Лавразії і принесли свою культуру на ту територію де вони проходили, під час переселення. Цим питаням вже цікавилися певні дослідники у XVIII-XIX століттях…
Максим Татарченко
Для того, щоб позбутися зайвих питань скажу свою думку про культура. Проведу аналогію. Людина — обчислювальний пристрій, загалом стандартний, культура — операційна система. Сакральної та надприродної суті в культурі не бачу, це — продукт матеріального мозку та його діяльності.
Андрей Илин
Ну що мої колеги-щирі українці:
1. я, культурно кажучи, в шоці від того як щиро ви два російсько-мовних моїх друга чешете тут на щирій українській мові!
2. Багато не напишу-часу нема.
3. Еміграція чорномазих і коричнево-сірих(і мені пофігу що це не політкоректно) у Європу — це спроба усунення наслідків політики Гітлера по боротьбі за чисту кров.
а) Дуже багато даунів(назва хвороби) за рахунок інцестів або створення нових сімей у 2-3 коліні споріднення
б) Жінки тут дуже страшні(тому тут так геїв дофіга(на такого крокодила як німка(француженка(так-так вони гарніші німкень, але все-одно страшні!)) без 1,5 літру точно не встане))
в) Нація поступово почала вироджуватися
Тому-то Європа в свій час відкрила краник мігрантів з мусульманських країн(якби не СССР краник можливо б відкрили нам). Європі була потрібна свіжа кров для змішання з арійською.

Великий мінус краник почали запізно закривати--їх тут вже забагато, а вони далі плодяться, на 70 % не працюють і сидять на державних дотаціях.

P.S. Моя думка є суб"єктивно, не має наміру образити кого-небудь, немає ніякого відношення до автору статті. Всі притензії надсилати в письмовій формі. Адресу по проханню вишлю.
Сергій Янушевський
ну ось майже те, що ми тут всі намагаємося вкласти у гарну обкладинку...! Чітко і зрозуміло, розтавлено всі точки над "і".
Максим Татарченко
Як відрізав. В цьому є сенс, безумовно. Але, все таки, мені здається, більшою мірою зіграло бажання мати дешеву некваліфіковану робочу силу для робіт, яким місцеве населення за копійки не буде займатися. А міграція генотипу так, корисна звичайно, тут нема про що сперечатися.
Сергій Куриляк
Це саме те про що я і казав. Якщо б Європі не були потрібні мігранти, ніхто б їх не пустив. Пора б вже зрозуміти і не мріяти про якісь випадкові речі. Все стається по певному сценарію. Андрій правий, людям, які нічого не знали, скормили купа казок і брехні і тим самим знищили можливо саме цінніше. Ну і тепер всі <заговорили про глобалізацію. Це новеньке, що нам нав*язують.
Сергій Куриляк
Звісно і дешева робоча сила.
Александр Воскобойник
э що почитати, як кажуть. На мою думку, ви розглядаэте теж же питання субэктивно з різних сторін. «Культура, як і будь-яка динамічна система схильна до «генетичних алгоритмів», які зводять систему до локальних точок оптимальності деякох властивості і є досить велика імовірність, що в них часом будуть схожі символи, принципи і тд.». Скажіть будь ласка, хто зрозумів це з першого разу?) «Людина — обчислювальний пристрій, загалом стандартний, культура — операційна система.» :) Максиме, погоджуюсь з Вами повністю, я також прихильник прагматичного та логічного мислення, але давайте математику залишимо встороні) Люди різні і їх багато. Тому безумовно як культура впливає на нас так і ми на культуру. Інтеграція тісно повязана із поєднанням людини і незнайомої їй культури. Асиміляція це невідємна складова цього процесу. Але в результаті цього «синтезу» утворюється новий продукт, який можливо пізніше набере певну кількість прихильників — і мі будемо називати це іншою культурою.
Оксанка Білек
цікаві моменти тут присутні про суб'єктисність та об'єктивність. Об'єктивна оцінка одного — для іншого є всього лиш суб'єктивною думкою…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте